Recept – Vlierbloesemsiroop

Eén van mijn favoriete planten is de vlier. Door sommigen bestempeld als onkruid en hoewel in vroegere tijden geliefd (men geloofde dat een vlier op het erf voor bescherming van het huis en bewoners zorgde) nu vaak onbemind. De vlier is op veel plekken ‘in het wild’ te vinden. Bij een wandeling door park of bos is de kans groot dat je m tegen komt. In de lente is hij te herkennen aan de grote witte bloemschermen, in het najaar aan de trosjes met bessen.

Vlierbloesemsiroop

Om ook later in het jaar nog van smaak van vlierbloesem te kunnen genieten kun je er siroop van maken.

Pluk bloemenschermen, zoveel als je wil. Doe deze in een pan en overgiet ze met water tot ze nét onder water staan. Breng samen met het sap van één citroen aan de kook. Draai het vuur uit en laat het mengsel met de bloesem er nog in minimaal een nacht staan om te trekken. Zeef het mengsel, eventueel een tweede keer door een kaasdoek. Doe de vloeistof in een pan en voeg suiker toe. Om de siroop lang houdbaar te maken kun je per liter water 1250 gram suiker toevoegen. Gebruik je liever geen suiker dan kun je ook zoeten met bijvoorbeeld honing, maar houd er dan wel rekening mee dat de siroop sneller bederft. Verhit de vloeistof tot vlak voor het kookpunt. Roer tot de suiker volledig is opgenomen en schenk de siroop in gesteriliseerde flessen.

Thee

Je kunt de bloesem ook gebruiken om thee te maken. Ik begin de dag vaak met het plukken van wat bloesem en doe dat samen met wat citroensap in een kan. Door het te overgieten met water krijg je heerlijk geurige en smaakvolle vlierbloesemthee. Ook afgekoeld vind ik het erg lekker, en ondanks het ontbreken van suiker zoet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.