Natuurlijk leren – Rusland

Als het op de scholing van onze kinderen aankomt hebben wij ervoor gekozen een wat minder gangbare route te bewandelen. Namelijk de route van natuurlijk leren, onder andere via democratisch onderwijs.

Binnen het democratisch onderwijs zijn leerlingen vrij hun eigen weg te bewandelen. Ze kiezen zelf wat ze willen leren, wanneer en met wie. Juist door deze manier van leren zie ik prachtige dingen bij mijn kinderen gebeuren.

Ik herken het van mezelf. Het je volledig in een onderwerp kunnen onderdompelen en wanneer een interesse ergens ligt alles over dat onderwerp willen weten. Ik zie dat ook bij mijn kinderen gebeuren en deel daar graag een stukje van met jullie.

Allereerst: leren gebeurt altijd en overal. Leren gebeurt al door het leven zelf. Gewoon door het dagelijks leven te leven leren kinderen (of mensen in het algemeen). Ze leren van dingen die ze tegenkomen, die ze leuk vinden of juist lastig. Van door dingen te ondernemen of dingen te willen (kunnen).

Kortgeleden ging ik met mijn oudste dochter naar het theater. We zouden een dag met zijn tweetjes op pad gaan, en ze wilde graag naar de musical ‘Anastasia’. Ze wist er nog niet veel van, maar sinds ons bezoek heeft ze een nieuwe interesse: Rusland, met St Petersburg en de tsaren in het bijzonder. De musical was aanleiding om de atlas er weer eens bij te pakken. Welke landen doorkruis je als je van St Petersburg naar Parijs gaat met de trein? Wat vertelt de atlas over Rusland? De musical was aanleiding om youtube leeg te streamen, want wat was dat dan, ‘De Russische revolutie’? En een tsaar, wat is dat, wat deed een tsaar eigenlijk en waar woonde Anastasia? Russisch ballet werd ontdekt, bekeken en nagedaan.

Zo werd een bezoek aan een musical behalve een paar uur cultuur en vermaak meteen een les geschiedenis, aardrijkskunde en meer. Natuurlijk leren. Hoe leuk kan leren zijn?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.