Het Nijntje museum

Los van het werken aan “Er was eens een olifant” doen we ook nog volop ándere leuke dingen 🙂 En die leuke dingen blijf ik graag met jullie delen. Eén van die andere leuke dingen is een bezoek aan het Nijntje museum in Utrecht. Tijd voor een blog!

Het allerleukste museum voor peuters en kleuters

Op de website van het Nijntje museum staat het volgende: “Het allerleukste museum voor peuters en kleuters vind je in Utrecht.” Ik kan zeggen dat ik inderdaad niet eerder een museum ben tegengekomen dat zó leuk is voor de allerjongste bezoekers. Mijn peuter van 2 gaat graag mee op museumbezoek, maar hier was élke ruimte zó leuk dat ze er eigenlijk het liefste wilde blijven.

Handen vrij

Kaartjes koop je online of aan de overkant van het museum, bij het Centraal Museum. Bij binnenkomst in het Nijntje museum is er een grote ruimte. Hier kunnen buggy’s en kinderwagens desgewenst achter worden gelaten. Ook is er ruimte voor jassen en zijn er kluisjes voor waardevolle spullen. Zo heb je de mogelijkheid je handen vrij te hebben om lekker met je kind mee te spelen en ontdekken.

Spelen en ontdekken

Wanneer je de entree verlaat, kom je in een speelruimte. Ik schrijf speelruimte, maar eigenlijk bestaat het hele museum uit allerlei speelruimten in de stijl van Nijntje en haar vriendjes. Deze eerste speelruimte bevat een huisje met een tuin. Het huisje heeft een keuken, een eettafel (super leuk! Een lichtbak met figuurtjes welke zo neergezet kunnen worden dat er telkens weer een ander beeld kan worden gevormd), een slaapkamer en een badkamer. Inclusief alle attributen: pannen, borden, eten, tandenborstels, dekens en nog veel meer. In de tuin staan plantjes (speelgoedplantjes uiteraard), een kruiwagen en een schuurtje met een hamerbank.

Je eigen museum maken

Een volgende ruimte nodigt de jonge bezoekers uit hun eigen creativiteit te gebruiken. Met magneetjes kunnen ze hun eigen schilderijen maken. Er staat een kast met zachte kussens in de vorm van kunstwerken, waarmee kinderen hun eigen museum kunnen maken. Ook hier is weer een lichtbak te vinden, maar dan een lichtbak die uitnodigt tot het maken van een eigen mozaïek. Door het hele museum zijn ook zithoekjes met boekjes te vinden: lekker samen lezen!

De bovenverdieping

Wanneer je de trap opgaat kom je in een hele andere wereld. Iedereen met een peuter- of kleuterkind weet dat deze kinderen ook de behoefte hebben om hun energie kwijt te kunnen. Laat dit nou net het onderdeel zijn waar het in de meeste musea wat aan ontbreekt. Niet in het Nijntje museum! Wanneer je boven komt, kom je in een ruimte met auto’s, driewielers en meer attributen die uitnodigen tot bewegen. Hier kunnen de kleintjes heerlijk hun energie kwijt!

Picknicken in het museum

In het museum kan ook worden gepicknickt. In een gezellige kleurrijke ruimte, met ook wel enig vermaak, kun je even wat tot rust komen en wat eten en drinken om daarna weer verder te gaan. Bijvoorbeeld in de dierentuin waar kinderen aan de slag kunnen als heuse dierenverzorgers of in het atelier waar kinderen een écht eigen kunstwerk kunnen maken. Dit kunstwerk mag natuurlijk ook mee naar huis.

Spelenderwijs leren

Wij hebben het heel erg leuk gehad in het Nijntje museum. Als ik er in de buurt zou wonen, zou ik er (met onze museumjaarkaart) regelmatig te vinden zijn. Het is een fijne plek voor kindjes om spelenderwijs te leren, en in contact te zijn met andere kindjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.