Het belang van spelen

Later, als je groot bent. Wat is er dan allemaal belangrijk? Wat heb je nu nodig om later, als je groot bent, je leven te leven op een manier die klopt (voor jou)?

Ik denk niet dat het belangrijk is dat je daarvoor kunt rekenen (hoewel het leven heeft geleerd dat dat leren rekenen vanzelf wel gebeurt). Of dat het belangrijk is dat je weet hoe de vlag van Ijsland eruit ziet of wat de hoofdstad is van Overijssel. Misschien is het handig om te kunnen lezen – maar ook dat gebeurt vanzelf wel, hebben we gemerkt.

Spelen. Ik kijk naar jullie en zie maar weer hoe veel jullie van spelen leren. Spelen leert namelijk nogal wat vaardigheden. Rekening houden met de ander. Rekening houden met jezelf. Respectvol grenzen aangeven en die van een ander respecteren. Spelen leert overleggen. Onderzoeken. Creativiteit. Dat niet alles altijd meteen maar hoeft te lukken. Spelen leert nog zo ontzettend veel meer!

En dan het nieuws. Dan kan ik het niet helpen dat ik denk: zouden onze kamerleden als kind genoeg hebben gespeeld? Compassie, eerlijkheid, rechtvaardigheid. Al heb je alle kennis van de wereld, dan is het nog maar bijzonder weinig waard wanneer je niet weet om te gaan met jezelf en je medemens.

Speel maar lekker. Ontdek jezelf, de wereld om je heen. Steeds een stukje verder. Blijf maar lekker spelen ❤

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.