Vrij leven – Een reizend bestaan (met kinderen)

Het is alweer een tijdje geleden dat ik de Facebookpagina van Tariqua tegenkwam. Met mijn liefde voor reizen werd ik geraakt door haar verhaal. Tariqua reist, samen met vier van haar vijf kinderen, de wereld rond. Met een camper, hun huis.

Het gewone leven

Voordat ze besloot te gaan reizen woonde Tariqua met haar gezin in een vrij klein appartement. “We waren het dus al gewend om klein te wonen. Het was niet zo’n enorme overgang naar de camper wat ruimte betreft.

We leefden voor we gingen reizen het gewone leven: boodschappen doen, poetsen, vrienden. Dat soort dingen.” Maar terwijl ze dat ‘gewone leven’ leefde, had Tariqua wel al heel lang een droom. “Op een bepaald moment had ik bijna een camper gekocht. Ik was single met één kind. Door omstandigheden is dat toen niet door gegaan. Daarna begon voor mij weer een heel nieuw leven waardoor het reizen met de camper op de achtergrond kwam. Ik kwam mijn huidige partner tegen, waarmee ik nog vier kinderen heb gekregen en ik heb nog een studie gedaan.”

Een vrij bestaan

“Op een bepaald moment bleef het reizende bestaan maar door mijn hoofd gaan. Ik kon niet meer om de vragen die ik mijzelf stelde heen. ‘Waarom doe ik dit niet? Wat houdt me toch tegen? Wat wil ik nou eigenlijk?’ Dat proces en ernaartoe werken heeft jaren geduurd. De droom is ook niet alleen: ‘O, leuk, met de camper gaan’. De droom is eigenlijk: Ik wil een vrij bestaan leiden. Op een bepaald moment voelde ik dat ik daar klaar voor was. En toen begon het maken van plannen. Van binnen steeds meer naar buiten toe.”

Kinderen

Tariqua reist alleen met haar kinderen. Met vier van haar jongens (9, 8, 6 en 4 jaar oud), zij leven het leven met haar mee. Daarnaast heeft ze ook nog een volwassen zoon. Nu ze op reis zijn krijgen haar kinderen thuisonderwijs. Dit gebeurt op basis van ‘unschooling’: vooral op vraag van haar kinderen of op project-thema basis. “Ik heb me veel ingelezen over thuisonderwijs en mensen gesproken, ik heb me er wel op voorbereid. Dat was mijn manier om daar met vertrouwen in te kunnen stappen.”

Ook met haar oudste zoon heeft Tariqua regelmatig contact. “We skypen en bellen en appen en hij is een keer naar ons toegekomen. Het is ook niet meer zo duur om iemand naar je toe te laten vliegen. Het is goed te doen. Het voelt allemaal heel goed, het is oké. Voor ons allebei.”

Partner

Het contact met haar partner, de vader van haar kinderen, is niet heel anders dan voorheen.
“We hebben nooit samengewoond. Ongeveer om de 6 tot 8 weken komt hij naar ons toe. Dat is altijd al zo geweest. Het maakt dus niet zoveel uit waar we zijn. We hebben een heel bijzondere relatie, waar we voor gekozen hebben vanaf het begin. We bekijken telkens opnieuw wat werkt voor ons. We bespreken elkaars dromen en geven elkaar de ruimte om ze waar te maken. Niets is hierin onmogelijk. Het is voor ons ook onderdeel van de wens een vrij bestaan te leiden; een vrij leven voor onszelf en voor de mensen om ons heen.”

Geld

Wat geld betreft komt er af en toe wat binnen. ‘De wet van de aantrekkingskracht’ (waarbij je datgene aantrekt waar je je op focust) en het hebben van vertrouwen helpen Tariqua om altijd overvloed te ervaren. Voor haar vertrek werkte Tariqua als hulpverlener voor jonge kinderen, ouders, gezinnen, pubers en jongvolwassenen. Daarnaast had ze een praktijk als holistisch therapeute en coach. Dat doet ze nu nog, maar vooral online. Ook is ze met een aantal projecten bezig, die uiteindelijk ook weer wat opleveren.
Een vetpot is het niet, maar ze hebben ook niet zoveel nodig. “We hebben altijd genoeg voor wat we in het moment nodig hebben.”

Hoe groter de wereld, hoe ruimer de ziel

Tariqua merkt dat deze manier van leven ook erg fijn is voor haar kinderen. “We zijn bijna altijd buiten. Ook op regenachtig dagen. Dan trekken we onze laarzen en regenjassen aan en gaan naar buiten toe. Dat buiten zijn en buiten leven, dichtbij de natuur – dat voelt heel erg goed. Dat voelt als een rijkdom. Dat zie ik in de kinderen terug, hoe gelukkig ze daarvan worden en hoe blij ze zijn. Het is voor hen ook mooi om te zien dat de wereld veel groter is dan een school en een huis en een clubje. Ik had het gevoel dat dat voor ons beperkend werkte. Dat het hun hele ziel beperkte. Hoe groter de wereld, hoe ruimer de ziel. Op deze manier leven verruimd, voor ons. En dat verruimende, dat maakt ons gewoon gelukkig. Het is allemaal heel goed. Ik had ook niet anders verwacht.” En als het koud is en ze hebben een keer geen zin om om naar buiten te gaan, dan blijven ze lekker binnen. “Er is altijd wel iets wat we kunnen doen. We kijken een filmpje. Of we doen spelletjes. We hebben een kastje met allemaal spelletjes erin.”

De camper

De camper van Tariqua is vrij groot, ruim 7,5m lang. Achterin slapen de jongens. Ze hebben allemaal een eigen bed – twee stapelbedden. Ze hebben gordijntjes voor hun bedden zodat ze zich af kunnen zonderen wanneer ze daar behoefte aan hebben. Tariqua slaapt in de alkoof. Ook is er een keukentje, een inklapbureautje in de slaapkamer van de jongens  en een zithoekje. “Ik leef volledig zelfvoorzienend. Ik heb zonnepanelen, een composttoilet. We kunnen gewoon bestaan.”

Onthaasten

De beginperiode van het rondreizen heeft Tariqua als best heftig ervaren. “Dan zit je na zoveel jaar in de camper, na al die jaren van voorbereiden en alles wegdoen. Dan heb je je hele leven veranderd en dan zit je daar in die camper. Ik heb anderhalve maand ontzettend moeten onthaasten. Van tevoren wist ik niet dat dat zo heftig zou zijn. Het was een hele uitdaging. Dat had ik echt niet verwacht. Af en toe werd ik wakker en vroeg ik me af waar ik aan was begonnen.” Het tempo waarin ze leven is heel rustig. “Het was even wennen niet meer na te hoeven denken over de dag van morgen. Die moet dit meenemen naar school, die moet dat doen, met die heb ik nog twee afspraken, ik heb nog dat lopen. Alles is weg. Het duurde wel even voor we in de flow zaten, voor ik dat doorhad. Het voelde echt wel spannend. Om in dat hele vertrouwen te stappen. Die volledige overgave: alles is goed en niets is zoals je het niet zou willen. En als het wel zo is dan kun je het veranderen. Dat volledig overgeven aan het moment. Loslaten, loslaten, loslaten. Heel lastig maar absoluut mogelijk.

Een soort community

Eenzaam voelt het reizen nooit. Tariqua heeft nooit het idee gehad dat haar kinderen weinig in contact komen met andere mensen of kinderen. “We komen veel mensen tegen. Er reizen best wel veel jonge mensen, ook mensen met kinderen. In de vakantieperiodes komen we meer gezinnen met jonge kinderen tegen, maar er zijn ook gezinnen die op dezelfde manier leven als wij. Er zijn ook verschillende appgroepjes waarin we onderling contact hebben. Zo van ‘hier zijn wij, gezin met kinderen!’ ‘o wij komen ook!’. Het is toch een soort community.”

Droom je ook van een reizend bestaan?

Veel mensen dromen van het leven op een manier zoals Tariqua doet met haar kinderen. Ik vroeg Tariqua naar tips. “Vraag jezelf af of je het écht wil. Wil je het echt? Of is het gewoon een hele fijn droom om in je hoofd te houden. En als je het echt wil? Hoe zou je het dan willen? Dan gewoon gaan doen.
Ga ervoor. Want het is echt de moeite waard. Al is het een hele berg die je moet beklimmen, het is de moeite waard. Dat is net zoals wanneer je besluit dat er een kindje mag komen, of een huis wil kopen. Dat is ook een hele stap, maar op een bepaald moment denk je dan: we doen het gewoon. En dan is de keuze gemaakt. Het is een keuze voor het leven die je maakt. Over hoe je je leven in wilt richten. Praat met elkaar. Waarom wil je dit zo graag. Wat is je levens levensfilosofie? En onderzoek dat. En als je daaruit bent, doe het dan. Spring in het diepe. Klim die berg op. Het is het waard.”

Wil je meer lezen over Tariqua en haar gezin? Ze zijn ook te vinden op Facebook en op Instagram

Droom je ook van een reizend bestaan?  Kun je wel wat hulp gebruiken om uit te zoeken óf en hóe je je plannen wil realiseren? Tariqua helpt je graag verder via een coaching sessie. Je kunt met haar in contact komen door haar een privébericht te sturen op Facebook of Instagram. Kom je via deze website? Laat het haar dan even weten via mail, met daarbij een stukje uit dit artikel dat je geraakt of geïnspireerd heeft. Dan krijg je korting op je eerste sessie! 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.