Zuidoost Engeland (met kinderen)

Ik lig hier in mijn bed. De laatste nacht in ons schattige driehoekige huisje op een klif aan de zuidoostkust van Engeland. Een huisje in een anders-dan-anders kleinschalig vakantiepark met veel groen, een klein en typisch Engels dorpje met enkele voorzieningen om de hoek en aan twee zijden van het park een pad dat met prachtige uitzichten naar de zee leidt. Het is nu november, het is rustig overal. Andere toeristen zijn er nauwelijks, maar destemeer Engelsen. Engelsen die in het dorp wonen of vaste bezoekers van het vakantiepark zijn.

Ik verwonder mij graag, dat is misschien wel de reden dat ik zo graag reis. Ik kan zo gelukkig worden van het me kunnen verwonderen over mooie natuur of andere culturen. Dat verwonderen mocht ik deze vakantie volop.

Deze diashow vereist JavaScript.

Vriendelijkheid

Het is, op een dagje Newcastle twee jaar geleden na, de eerste keer dat ik in Engeland ben. Wat me al snel opvalt is de vriendelijkheid van de mensen hier. Dat begint al kort na aankomst met de boot in Dover. Hoe iedereen elkaar hier groet, vaak gecombineerd met een kort praatje. Zelfs met ons ‘vreemdelingen’. Hoe voorbijgangers ongevraagd tips geven over wat in de omgeving te doen, daarbij ook rekening houdend met de kinderen. Ook in de stad Canterbury, waar veel zwervers in hoekjes en onder paraplus zaten. In de meeste steden zie ik mensen met grote bogen om zwervers heenlopen. Hier werd er met ze gepraat en ruimschoots koffie toebedeeld.

Natuur

Ik vind het hier prachtig! Ik had niet verwacht op zo’n korte afstand van Nederland zoveel weidse natuur te vinden, anders dan ik tot nu toe gezien heb. Natuur zonder al te veel bordjes met regels of hekken om grenzen aan te geven. Zelfs bij de hoogste kliffen is het uitzicht niet verpest met hekken of bordjes. Blijkbaar gaat men hier in Engeland uit van het gezond verstand van de mens en de welwillendheid samen voor de natuur te zorgen. We hebben ervan genoten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Uitstapjes

Had mij een week hier in de natuur aan de kust gezet en ik was óók blij geweest. Dat geldt eigenlijk wel voor mijn hele gezin, denk ik. Het was hier heerlijk! Hele dagen hadden we kunnen slijten met het doen van spelletjes in ons huisje op het klif en met wandelen door het kneuterige dorpje en over het strand. Maar we ontdekken ook graag nieuwe dingen, dus ook dat hebben we mondjesmaat gedaan.

Direct na aankomst in Engeland zijn de doorgereden naar de kliffen van Dover. Prachtig! Ontzettend bekend van alle plaatjes maar in het echt met alle kronkelpaadjes en heuveltjes nog veel indrukwekkender dan ik had verwacht.

We bezochten de stad Canterbury. Vooral bekend om de kathedraal. Er werd al (flinke) entree gevraagd om maar een beetje bij de kathderaal in de buurt te komen. We bezoeken graag kerken en kathedralen, zagen er ook al een hoop, en weten dat zeker met de kindjes we het er wel heel mooi vinden, maar ook weer niet heel lang binnen zijn. De kathedraal hebben we dus overgeslagen. We hebben in Canterbury heerlijk geluncht, over de markt gestruind, op een bankje danish gesmuld, een groot Engels warenhuis (al helemaal in kerstsfeer) bezocht en we beklommen de middeleeuwse toren van Canterbury. Voor 10 pond koop je een familiekaart waarmee je met het hele gezin naar binnen kunt. Héél erg de moeite waard! Na een heel vriendelijk ontvangst was er de gelegenheid om allerlei helmen uit te proberen en middeleeuwse (houten) wapens (zwaarden, dolken, pijl en boog enz) te dragen. Kinderen konden hun eigen aandenken krijten aan een tafel waar ridders en helden van vroeger overgetrokken konden worden op papier. Er waren allerlei attributen te zien van de gevangenis die de toren vroeger was. Na een klim naarboven keek je prachtig uit over Canterbury.

Ook reden we naar New Romney, waar een klein museum is gewijd aan modeltreintjes en waar je met een stoomtrein naar Dungeness kunt rijden. Heel leuk! Het station in Dungeness ligt vlakbij het strand én bij een oude vuurtoren die beklommen kon worden. Dat hebben we gedaan. Naast een mooi uitzicht over zee en de bijzondere strandplaats was het ook heel leuk om eens een vuurtoren van binnen te zien.

Deze diashow vereist JavaScript.

Morgen mogen we nog een hele dag hier zijn. Eind van de dag varen we weer terug naar Duinkerke en slapen we savonds weer lekker in ons eigen bed. Óók wel weer fijn 😉 Maar eerst nog een dagje genieten van de zee en de mooie plek waar we afgelopen week mochten zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.