De Faeröer eilanden

Aanvankelijk waren we van plan om vanaf ongeveer half februari een lange reis te gaan maken door oost- en zuid Europa. We besloten dat toch niet te doen, maar wilden wel graag op vakantie. Vanuit Denemarken zijn heel andere plekken goed te bereizen dan vanuit Nederland. We wilden graag iets nieuws ontdekken, en kwamen zo uit bij de Faeröer eilanden. Een groepje eilanden in de driehoek Ijsland, Schotland en Noorwegen. Met een ferry die vertrekt in Hirtshals vaar je in zo’n 40 uur naar Torshavn.

De boot

We hebben ooit een minicruise gedaan van Hoek van Holland naar Newcastle. Dit schip leek daar erg op. Er zijn restaurants, er is een binnenspeeltuin, bioscoop, tienerkamer, zwembad (alleen open in zomertijd). De sfeer was echter heel anders. Waar op de minicruise naar Newcastle ook veel jongeren meereisden en er ook in de nacht het nodige rumoer was, waren op deze overtocht vooral veel wandelaars en rustzoekers te vinden. Het was Deense schoolvakantie toen wij gingen, waardoor er ook een heel aantal kinderen aan boord waren. Er werd fijn samen gespeeld in de binnenspeeltuin.

Over de Faeröer eilanden

De eilanden staan bekend om hun ongerepte natuur en om hun schapen (er wonen meer schapen dan mensen). Je kunt er naartoe vliegen of met de ferry vanaf Hirtshals als voetganger of met de auto. De winters zijn meestal vrij mild, de zomers koel. Door het grillige klimaat met vaak veel wind groeien er nauwelijks bomen. Het weer is ontzettend veranderlijk. Binnen korte tijd kan het van zonnig met een blauwe lucht ineens flink gaan regenen(/sneeuwen/hagelen) en andersom. Of je bevindt je ineens in dichte mist.

De natuur

Toen we aankwamen bleek het te hebben gesneeuwd. In de dagen erna viel er nog een flink pak bij. Prachtig! Tussen de met sneeuw bedekte heuvels stroomden riviertjes en watervallen. Schapen wandelden over wegen. Af en toe reed er een sneeuwschuiver voorbij om de wegen begaanbaar te houden. Door de kou bevroren de meren. Het zorgde er wel voor dat we niet zo goed konden wandelen. Zomaar gaan wandelen over de heuvels kan namelijk niet – veel grasland is privébezit, en er wordt gevraagd om alleen over aangewezen wandelpaden te wandelen. De wandelpaden zijn meestal geen paden, maar gewoon routes door de natuur aangegeven met paaltjes of bergjes stenen. Onzichtbaar onder een flinke laag sneeuw. Los daarvan zijn er ook de nodige kloven die niet te zien zijn met sneeuw. Onze eerste dagen hebben we dus vooral wat rondgereden en op die manier de verschillende eilanden verkend. En spelletjes gedaan in ons knusse huisje.

Kalsoy

Na ongeveer een week werd het wat warmer, veranderde de sneeuw en regen waardoor de sneeuw die er lag smolt en wegspoelde en er enorme watervallen ontstonden. De wandelpaden werden weer zichtbaar en nu konden we dan ook wandelend de eilanden verkennen. Één van de mooiste wandelingen vond ik de wandeling op het eiland Kalsoy. Een kleine veerboot brengt je in ongeveer een kwartier met je auto naar Kalsoy. Vanaf daar volg je de hoofdweg helemaal naar het noorden. Daar wandel je vanaf de parkeerplaats over de heuvels naar de vuurtoren toe. Het voelde voor ons alsof we naar het einde van de wereld wandelden. Op de veerboot passen niet veel mensen, dus echt druk is het nooit op het eiland. Wij kwamen tijdens onze wandeling één ander wandelpaar tegen. Stop als je op Kalsoy bent ook vooral even bij het dorpje Mikladalur. In het dorpje is een trap de rotsen af, en eenmaal beneden vindt je een beeld van Kópakonan, de selkie van Mikladalur. Wij vonden deze plek heel indrukwekkend.

Wandelen

Aan mooie wandelingen op de eilanden geen gebrek. Wel iets om van te voren rekening mee te houden, is dat er voor sommige wandelingen (veel) geld wordt gevraagd. Tussen de 10 en 30 euro per persoon om een wandelpad te betreden is niet uitzonderlijk. Er zijn ook heel veel paden gratis te bewandelen. Voor jezelf ter afweging of je het de moeite waard vind om te betalen voor een pad of niet.

Mooie routes

Wij waren blij dat we onze auto mee hadden. De eilanden zijn goed te verkennen per auto. Er rijden ook wel bussen, maar die komen lang niet overal. Op verschillende plekken, bijvoorbeeld op de ferry vanuit Hirtshals, zijn gratis plattegronden van de eilanden te vinden waarop mooie routes zijn gemarkeerd met een bloemetje. We hebben meerdere van deze routes gereden en waren telkens weer onder de indruk.

Nationaal museum

Als je het leuk vindt om meer te weten te komen over de historie van de Faeröer eilanden, dan is dit museum absoluut een aanrader. Wij hebben er een uur of 2 doorgebracht. Het museum is niet heel groot, maar bevat een schat aan informatie. Voor de kinderen zijn er in het museum diverse plekjes waar kan worden gespeeld en gekleurd, mocht het bezoek toch erg lang voor ze zijn of mochten jullie het gewoon gezellig vinden. Het museum heeft een leuke museumwinkel met een diversiteit aan lokale producten.

Sprookje

De faeröer eilanden waren heel anders dan welke plek dan ook waar ik ooit ben geweest. Ik ben blij dat we er geweest zijn, ik vond het met alle hoogteverschillen, rivieren en watervallen erg indrukwekkend. De natuur is ongerept in de zin van dat er weinig bebouwing is en er weinig door mensen aan is veranderd. Doordat er zo weinig begroeiing is, vonden we het wel wat eentonig, maar de rust en weidsheid zorgde er ook vaak voor dan het voelde als in een sprookje. Zeker in combinatie met alle legendes die er over de regio zijn. Wij waren er 1.5 week, en dat was voor ons precies genoeg. We hebben op ons gemak alles kunnen zien en doen wat we wilden, vonden het heel erg leuk en prachtig en de reis er naartoe (ondanks een erg wilde overtocht op de heenweg) meer dan waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.