Merengues

Geen idee hoe oud ik was. Een jaar of acht, denk ik. Misschien iets jonger. Zie het volgende voor je: een dal, omringt door bergen. Beneden groen, maar wanneer je hoger kijkt zie je de witte bergtoppen van de Alpen. Zwitserland, Frankrijk? Zwitserland denk ik, nog net. We zijn op doorreis maar maken daar een stop om wat van de natuur te genieten. Terwijl mijn broer, zus en ik wat spelen loopt mijn moeder een winkeltje in. Als ze terugkomt, heeft ze iets bij zich wat ik nog nooit eerder heb gehad, maar waarvan ik de smaak nooit meer ben vergeten: merengues. Knapperig aan de buitenkant, nog een heel klein beetje smeuïg en kleverig aan de binnenkant. Grote witte merengues met daarop een laag ongezoete room.

Vakanties

Later op vakantie in Frankrijk ben ik nog wel eens een bakker of patisserie binnengelopen en kocht ik merengues, maar nooit vond ik nog zulke lekkere als die keer daar in dat dal. Nu reizen wat lastiger gaat merk ik dat ik de smaken en geuren van andere landen meer mis dan ooit. Daarom haal ik de landen maar een beetje hierheen.

Recept

Merengues zijn ongelooflijk eenvoudig te maken. Voor dit recept heb je het eiwit van drie eieren, een snufje zout, 9 eetlepels suiker en 6 eetlepels poedersuiker nodig.

Klop de eiwitten samen met het zout op tot een schuim. Let dat er geen spoortje eigeel bij zit, anders lukt het opkloppen niet. Voeg 3 eetlepels suiker toe en klop dit rustig door het mengsel. Voeg nu nog twee keer drie eetlepels toe en klop weer. Klopt het vervolgens op tot een stevig schuim. Spatel uiteindelijk de poedersuiker er door.

Maak met behulp van een lepel of spuitzak de merengues op een bakplaat, en laat ze drogen in de oven op zo’n 100 graden. Afhankelijk van de grootte duurt dit zo’n 1.5 tot 2 uur. Ik vind de merengues zelf het lekkerste wanneer ze nog een beetje smeuïg zijn aan de binnenkant.

Topping

Klop wat ongezoete slagroom en doe hiervan een flinke dot op de merengues. Geniet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.