Zelf zeep maken

Ik wilde het al langer, maar merkte dat ik het toch een beetje eng vond – zelf zeep maken. Op de ambachtelijke manier, met het gebruik van loog. Enerzijds omdat ik me afvroeg of er niets van dat chemische goedje over zou blijven in de zeep? Dat blijkt niet het geval te zijn. Na het ‘verzepen’ is er niets meer van de loog over. Anderzijds vond ik het ook wel gewoon een beetje spannend om met loog te werken. Inmiddels maak ik nu al een tijdje zelf zeep – en vind ik het niet meer spannend 🙂

Voorzorgsmaatregelen

Aangeraden wordt wel om wanneer je aan de slag gaat met loog gebruik te maken van een veiligheidsbril, handschoenen en mondkapje, omdat je het goedje niet op je huid of longen wil krijgen. Krijg je toch per ongeluk wat op je huid of knoei je wat op je aanrecht, poets het dan met azijn, dat maakt de loog onschadelijk.

Benodigdheden

Oké, wat je nodig hebt: olie, korrels NaOH (natrium hydroxide, ook bij de drogist te koop als korrels gootsteenontstopper), water, thermometer, eventueel etherische olie.

Zeepcalculator

Je kunt zeep van allerlei soorten olie maken. Ik vind een combinatie van 80% olijfolie en 20% kokosolie fijn. De olijfolie is heel zacht voor de huid, de kokosolie zorgt ervoor dat de zeep schuimt en goed reinigt. Ik gebruik altijd deze zeepcalculator om de exacte hoeveelheden te berekenen. Hier kun je precies invoeren welke olie je gaat gebruiken, hoeveel, en hoeveel NaOH je nodig hebt.

Aan de slag 🙂

Voor het maken van de zeep is het belangrijk dat je olie en NaOH op ongeveer dezelfde temperatuur zijn. Afhankelijk van welke olie je gebruikt maak je eerst de NaOH of verwarm je eerst de olie. Aangezien olijfolie en kokosolie beide snel opwarmen en niet erg warm hoeven te worden om te smelten, maak ik eerst de NaOH.

Neem de hoeveelheid water die je nodig hebt volgens de zeepcalculator en doe dit in een hittebestendig glas – wanneer je de NaOH erbij doet wordt dit heet! Zorg dat je je beschermende kleding aan hebt (bril, mondkapje, handschoenen), en voeg de NaOH voorzichtig toe aan het water. Roer dit voorzichtig door elkaar, tot de NaOH volledig is opgelost. Laat dit afkoelen tot zo’n 40 °C. Verwarm ondertussen de olie, ook tot zo’n 40 °C.

Giet wanneer beide rond de 40 °C zijn de natronloog voorzichtig in de pan met olie, en meng met een staafmixer. Je zult zien dat het mengsel direct begint met verzepen en dikker wordt. Blijft mixen tot je een mengsel hebt met een vergelijkbare dikte als opgeklopte slagroom.

Etherische olie

Nu komt het moment dat je nog producten aan je toekomstige zeep toe kunt voegen. Dit kunnen lavendelbloemetjes zijn, of havervlokken. Deze geven de zeep wel een fijne structuur zodat je de zeep als scrupzeep kunt gebruiken, maar veel geur blijft hier door het verzepen niet van over. Je kunt voor de geur eventueel nog etherische olie toevoegen. Ik vind een combinatie van ceder/lavendel/rozemarijn erg lekker ruiken. Of gewoon alleen lavendel, of mandarijn.

In de vorm

Giet (eventueel met behulp van een spatel) de zeep in de vorm. Dit kan een (oude) bakvorm zijn, maar ook bijvoorbeeld een opengesneden en schoongemaakt melkpak.

Verzepen

En dan…geduld.. Ook al ruikt je zeep al heerlijk, hij is nog niet klaar voor gebruik. Op dit moment zijn de olie en NaOH nog niet verzeept en kan het nog erg vervelend zijn voor je huid. De zeep moet nog ‘rijpen’. Na een week of 4 tot 6 is je zeep klaar. Haal de zeep wel wanneer je merkt dat hij stevig genoeg is uit de vorm, vaak is dat na zo’n 24 uur. Je kunt de zeep nu eventueel ook in stukken snijden, zodat je meerdere kleinere zeepjes hebt en niet één groot stuk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.