Verandering

Soms is er eerst een crisis nodig voordat er verandering kan zijn.

Voor wie nog nooit een crisis heeft gevoeld, dit is wat Wikipedia zegt: Een crisis is een zware noodsituatie waarbij het functioneren van een stelsel ernstig verstoord raakt.

Velen van ons zullen zulke crisissen al wel eens of vaker in hun leven hebben gevoeld. Gevoeld – niet meemaken. Een crisis voelen is wat anders dan een crisis zien. Een crisis voel je tot op het bot, tot in elke vezel van je lijf. Misschien dat het eerst verlamt, of wordt weggeschreeuwd. Tot daar dat moment komt dat je niet anders kunt dan het anders doen dan je daarvoor altijd deed. En hopelijk is dat anders dan een vooruitgang ten op zichte van daarvoor. Zodat je niet een klein beetje later in eenzelfde crisis belandt.

Dit is denk ik ook wat er nu aan de hand is met de wereld. Steeds een stukje verder hebben we grenzen verlegt, en dan heb ik het niet alleen over het afgelopen jaar. Misschien moeten er eerst nog wel wat meer grenzen worden verlegt en meer pijn worden gevoeld voordat we het collectief anders kunnen gaan doen.

Maar het komt er wel. Dat moment. Dat moment dat het genoeg is geweest. Dat er genoeg tieners bij de ggz terecht zijn gekomen. Dat er genoeg vrijheid is ingeperkt. Dat er genoeg mensen op díe momenten die zó belangrijk voelen niet bij hun dierbaren hebben kunnen zijn. Dat het niet alleen meer is: zoals het nu gaa wíl ik het niet, maar zoals het nu gaat kán ik het niet (meer).

De prijs voor zulke veranderingen is vaak hoog, en dat is nu niet anders. Juist nu is het denk ik zó belangrijk om naar binnen te blijven kijken. Wat heb je nodig? En luister daar naar.

Verdrietig voelen mag. Machteloos voelen. Alles is oké.

Ooit zullen we terugkijken op deze periode en begrijpen waar het goed voor is geweest. Want dat is het meestal wel – ergens goed voor. Ook al snappen we dat nu misschien nog niet altijd.

Veel liefs!

Voor wie het interesseert; op 3 januari organiseert Vrouwen voor vrijheid een manifestatie. Voor vrijheid, voor verbinding. Lees zelf maar, als je voelt dat het misschien wat voor je is. Dit alles, het gaat misschien nog wel even duren, maar aan de eindstreep denk ik dat dit ergens goed voor gaat zijn 🙏💛

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *