Dankjewel, griep

Ik voel me vaak niet zo fit tussen kerst en oud en nieuw. Dat is altijd al zo geweest, in elk geval zo lang ik me kan herinneren al. Elk jaar hetzelfde; een griep die toeslaat, of gewoon een alles overheersende vermoeidheid.

Is het de drukte van kerst? Het zou kunnen, maar toch voelt het niet zo, al heb ik dat wel lang gedacht. Ook in de jaren dat ik de drukte rond kerst goed doseerde sloeg de griep na kerst toe. Terwijl ik toch niet heel vaak grieperig ben. Ik lig nu in bed, met hoewel mijn hoofd nu nog te duf voelt om te lezen een boek naast me, voor later. Een gevulde thermos met thee. Laptop op schoot, waarop ik dit nu even lig te typen (anders blijft het toch ook maar in mijn hoofd, terwijl het fijner voelt om het eruit te laten), om daarna met het raam open zodat de frisse winterlucht binnen kan komen mijn ogen te sluiten en weer naar binnen te keren.

Is dat het? Tijd om naar binnen te keren. Ik ben niet zo goed in daar bewust de tijd voor nemen, maar zo nu en dan helpt mijn lichaam me daar een handje bij. Zo ook elk jaar tussen kerst en oud en nieuw. Ergens, een paar dagen. Dit keer sloeg het gisteren toe. Wakker wordend met koorts vertelde ik de kinderen dat het een dag werd waarop ik niet heel veel met ze zou gaan spelen. Dat was prima. We hebben met zijn drietjes lekker wat aangemodderd in huis. Samen getekend aan tafel, de kindjes samen met de lego op de grond, een (kerst)film vanaf de bank, tegen elkaar aan onder een dekentje. Even nergens naartoe, naar binnen keren.

Vandaag is hun papa ook thuis en trek ik me even terug, terwijl zij zich samen vermaken en genieten van de winterzon die vandaag zo zijn best doet om te schijnen. Ik schrijf, teken af en toe wat, sluit mijn ogen en voel. Tijd om terug te blikken en vooruit te kijken, om sommige dingen een plekje te geven of om te voelen hoe nu verder. Hierna klaar voor het nieuwe jaar.

Een dankjewel aan de griep. Wetend dat hij weer zal vertrekken wanneer ik genoeg naar binnen heb gekeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *