Thuisonderwijs op Bornholm – een rustige week

Thuisonderwijs betekent ook het goed mogen luisteren naar je lichaam. Het betekent soms weken hebben waarin je zoveel doet dat je achteraf en soms ook vooraf niet begrijpt hoe het past en toch allemaal gaat en fijn is. Het betekent soms ook een dag of een week waarbij je merkt dat je het even rustig aan moet doen.

Snotneuzen

De herfst is begonnen, en daarmee ook het griepseizoen. We hebben elkaar lekker afgewisseld in de afgelopen weken. En toen dachten we klaar te zijn, maar begon het bij de jongste gewoon weer opnieuw. En dus wandelden we maandag nog gewoon een wandeling, gingen we dinsdag naar het museum, maar veranderden woensdag en donderdag onze plannen door het echt niet fit zijn. Het waren twee dagen van tekenen, luisterboeken luisteren, knuffelen en films kijken. En af en toe een wandelingetje in de tuin.

Museum

Dinsdag bezochten we NaturBornholm. De kinderen waren hier al vaker geweest, voor mij was het de eerste keer. Ondanks dat ze er al vaker waren geweest hadden we aan de 3.5 uur dat we er waren eigenlijk niet genoeg. Het was dat het museum ging sluiten, anders hadden we er nog wel langer kunnen zijn. In NaturBornholm is van alles te vinden over (de geschiedenis van) de natuur en het landschap op Bornholm in heel brede zin. Wat voor dieren wonen er en hebben er gewoond? Hoe is het landschap en hoe is dat zo gekomen? Leuk om te weten voor NaturBornholm – als je één keer gaat, kun je met datzelfde kaartje de rest van het seizoen gratis terugkomen. Ja – seizoen. Anders dan in Nederland sluiten veel musea e.d. hier vanaf ongeveer de herfstvakantie tot het voorjaar.

Deense films

Om de Deense taal te leren lezen we boeken en proberen we veel Deens te horen en spreken, maar we hebben ook een serie van films ontdekt die we allemaal erg kunnen waarderen: Far til fire. Hier te zien op Netflix, in Nederland misschien niet. Het gaat over een gezin dat bestaat uit een vader met vier kinderen. Elke film heeft een thema en ze beleven allerlei bijzondere avonturen waarbij van alles anders loopt dan gepland. Het doet me qua stijl en sfeer wat denken aan home alone, maar dan wat moderner. De nieuwste films dan, want de eerste Far til fire films zijn al een heel stuk ouder dan Home Alone 🙂 Er bestaat ook een Far til fire på Bornholm, waarin het gezin op vakantie gaat naar Bornholm. Die willen we natuurlijk ook nog gaan zien.

Tuin

Het voelt echt als een cadeautje, onze tuin. Dat ook in zo’n wat rustigere week waarin flink gehoest en gesnotterd werd we alle ruimte hebben om lekker buiten te zijn. We genieten van het elke dag een rondje lopen om appels te rapen en plukken, en na de appeltijd breekt nu ook de tijd voor het rapen van walnoten aan.

Knutselen

Het stond eigenlijk op mijn planning voor later in het seizoen, maar het gebeurde nu al. We versierden dennenappels met pindakaas, zaden en bessen voor de vogeltjes. Het is nu nog niet nodig, de vogels hebben nog eten in overvloed. Maar het is wel leuk om te maken en het ziet er gezellig uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.