Unschooling – Leren schrijven

Het is vrijdagochtend, 7.30. Allebei zitten we nog in onze pyjama. Papa is zich klaar aan het maken om naar werk te gaan, en je zus slaapt nog. We hebben net ontbeten en zijn klaar om onze dag te beginnen.

Schrijfles

Je komt naast me zitten. “Mama, wil je me schrijfles geven? Dan schrijf jij het voor en dan schrijf ik het na.” We pakken papier en stiften en bedenken samen wat je graag zou willen leren schrijven. Je bedenkt dat je graag wil opschrijven wie je bent, en hoe oud je bent. Dat is niet zo heel moeilijk, zeg je, want je naam heb je al vaker opgeschreven.

Zo gezegd, zo gedaan. Ik schrijf het voor, jij schrijft het na. Voor jou is dit gewoon en vooral spelen, bedenken wat leuk zou zijn om te doen of om te kunnen, kijken wat je daarvoor nodig hebt – en dat dus gewoon maar doen.

Letters leren

Bij je grote zus ging dat ook zo. Gedurende ruim een jaar heeft ze om de haverklap gevraagd of we iets voor haar voor wilden schrijven, gevraagd wat welke letter was. En zo kon ze op een dag zomaar lezen en schrijven. Spelenderwijs en tussen al het andere door maakte ze zichzelf wegwijs in de wereld van de letters.

Natuurlijk leren

Ik weet zeker dat dat bij jou ook zo zal gaan. Dat je zonder dat je er ooit ‘les’ in hebt gehad zoals op een traditionele school gebeurt op een bepaald moment kunt lezen en schrijven. Door ermee in aanraking te komen raak je nu geïnspireerd, en daarmee kun je op je eigen tempo en je eigen manier verder leren.

Meer lezen over natuurlijk leren?

Kijk dan ook eens naar de andere artikelen op deze website, bijvoorbeeld hier of neem een kijkje op www.democratisch-onderwijs.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.