Kiezen voor democratisch onderwijs

Nog een maand of 3, dan is onze jongste dochter jarig en wordt vier jaar. Dat betekent dat ze naar school mag! En oh, wat is ze daar klaar voor. Ze kan niet wachten tot hét moment daar is dat we haar oudere zus naar school brengen en ze ook mag blijven.

Dat ze naar dezelfde (democratische) school als haar zus gaat, staat voor ons vast. Ik merk dat voor veel mensen een democratische school de school is waar je voor kiest als het elders niet lukt. Voor veel mensen is het ondenkbaar om meteen bij schoolgang voor een democratische school te kiezen. Voor ons is het ondenkbaar voor een andere school te kiezen dan deze.

Thuisonderwijs heeft wel nog door ons hoofd gespeeld. Omdat het bij onze levensovertuiging past dat ze niet naar school gaat voor ze daar echt klaar voor is en er zelf om vraagt. Met een oudere zus op school, gaat dat ‘er klaar voor zijn’ heel natuurlijk. Ze gaat al mee naar deze school sinds ze een dreumesje van net één jaar was, en is er dus echt een beetje opgegroeid.

Mooi daarin is ook, dat ze laatst zei: “De begeleiders (zo worden juffen en meesters op een democratische school genoemd) op school, eigenlijk zijn dat ook allemaal een soort ouders”. Dat is toch fijn? Dat ze zich daar zo fijn kan voelen dat het voelt alsof ze bij een soort papa’s en mama’s is?

Een tijdje geleden gaf ze aan dat ze wel naar school wilde, maar wel naar een andere school – de school waar haar vriendinnetje naar school zou gaan. Help! Nu was het wel gemakkelijk uit te leggen dat dat niet ging – het betreffende vriendinnetje woont bijna een uur bij ons vandaan. Maar dan wilde ze wel in elk geval naar een school zoals waar Pippi Langkous naartoe is gegaan. Na uitleg dat je op zo’n school niet buiten mag spelen wanneer je dat wil, vooral veel aan een tafeltje moet zitten en ook niet weg mag gaan zoals Pippi dat wel mocht die ene dag dat ze het vol hield op een school, was het toch oké en kijkt ze er inmiddels naar uit om naar de school te gaan waar ‘haar vriendinnen!’ ook naartoe gaan.

Waarom democratisch onderwijs voor ons zo vanzelfsprekend is? Als ik naar mijn dochter kijk zie ik een meisje dat zich zo vrij en zo volop op haar eigen manier en met haar eigen kwaliteiten ontwikkelt! Voor onze oudste dochter vond iedereen het wel logisch dat ze naar democratisch onderwijs ging – zij was cognitief al heel ver toen ze naar de basisschool ging. Ze kende al veel letters, rekende geweldig knap voor haar leeftijd en het was lastig om binnen Jenaplan aan haar leerhonger te voldoen. Dat ze naar een school ging waar ze cognitief zo hard kon gaan als ze wilde maar ook nog volop kon spelen vond iedereen logisch.

Onze jongste schrijft in tegenstelling tot haar grote zus op deze leeftijd nog geen letters, rekent nog niet, telt nog niet tot 100, tekent nog geen landschappen maar toch vinden we een andere school dan een democratische school ondenkbaar. Ze leerde kruipen, lopen, eten, klimmen en nog veel meer allemaal op haar eigen tempo en op haar eigen manier. Al het andere? Dat komt ook. Wanneer het aanbod er is, zal ze alles leren wat ze nodig heeft in haar leven op haar eigen eigenwijze wijze. Leren op geleide van een methode? Dat zou haar creativiteit en eigenzinnigheid niet ten goede komen. Terwijl ze juist met die creativiteit en eigenzinnigheid zoveel moois creëert.

En is het niet voor elk kind het fijnste om naar een school te gaan waar cognitief zo hard kan worden gegaan als past met daarnaast alle ruimte om te spelen? En tijdens dat spelen dan ook nog eens héél veel leren – spelen is zoveel waard!

In één blog is de waarde van democratisch onderwijs eigenlijk niet uit te leggen. Als je op deze website zoekt op ‘democratisch onderwijs’ of ‘consent’ vind nog een hoop meer van onze ervaringen. Daarna echt nieuwgierig geworden? Er worden op heel wat democratische scholen in Nederland open dagen en rondleidingen georganiseerd. 

Hoewel democratisch onderwijs wel wordt goedgekeurd door de onderwijsinspectie krijgen deze scholen nog geen enkele vorm van subsidie vanuit de overheid. Kennis maken met democratische school LOS Deurne en/of deze school financieel steunen? Kom naar FestivaLOS! Een benefietevenement met allerlei leuke en inspirerende workshops, lezingen, kraampjes en meer! Entree is gratis. Een vrijwillige bijdrage is welkom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.