Unschooling – Engels leren

Engels is een taal die aan onze kinderen trekt. Niet gek ook, ze komen er zó veel mee in aanraking. Tijdens onze reizen, op tv en in muziek. Nu we plannen aan het maken zijn voor een emigratie gaat het beheersen van de Engelse taal extra aan ze trekken.

Het leren van een taal

Ik vind het bijzonder mooi om te zien hoe dat werkt bij jonge mensen, het leren van een taal. Tijdens onze laatste reis naar Denemarken hebben we veel mensen ontmoet die daar (ook) naartoe zijn geëmigreerd. Sommigen spraken de taal zó goed. Ik vroeg één van hen hoe ze zich de taal zo goed eigen had gemaakt. Door naar haar kinderen te kijken, zei ze. Toen ze in Denemarken ging wonen hadden haar kinderen de leeftijd waarop ze leerden praten. Ze keek naar hen en dacht: “Als zij het kunnen, dan kan ik ook een nieuwe taal leren.” Ze zag het haar kinderen steeds maar weer opnieuw proberen, en niet opgeven wanneer iemand ze niet begreep. Het gewoon dóen, ook al ging het niet meteen helemaal goed.

Alles door elkaar

Datzelfde zie ik nu ook bij mijn kinderen gebeuren. Vooral de jongste, die overal ineens Engelse woorden doorheen gooit. De oudste is wat voorzichtiger, maar begrijpt stiekem wel heel veel. Dat komt ook wel overeen met hoe zij als peutertjes leerden praten. Een kletskousje die de hele dag maar babbelde, of ze nou wel of niet werd begrepen, en een wat stiller meisje dat stiekem wel alles om haar heen observeerde en absorbeerde.

Peuter- en kleuterboeken

Ze leren de Engelse woorden door liedjes die ze al in het Nederlands kenden nu in het Engels te luisteren en te vergelijken, ze leren woorden door net als toen ze leerden praten bij van alles te vragen hoe je het in het Engels uitspreekt en sinds kort worden er ook Engelse boeken geleend bij de bieb. Vooral peuter- en kleuterboeken (op dit moment grappig genoeg een oer-Hollands boekje) blijken ideaal, omdat deze al gericht zijn op samen plaatjes kijken en daarbij vertellen wat er gebeurt.

Een heerlijk proces om met ze mee te maken. Ik mag er een voorbeeld aan nemen – als we daadwerkelijk gaan emigreren heb ik ook een nieuwe taal te leren.

Meer lezen over natuurlijk leren?

Kijk dan ook eens naar de andere artikelen op deze website, bijvoorbeeld hier of neem een kijkje op www.democratisch-onderwijs.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.