De vijfdaagse schoolweek

Ik ken tal van volwassenen die zich niet prettig voelen bij een fulltime werkweek. Ze worden er ongelukkig van of hun lichaam wordt ziek. Een burn-out, onverklaarbare lichamelijke klachten, depressies. En dan stoppen ze maar met werken, of werken uiteindelijk minder. Teleurgesteld in hun lichaam en in zichzelf.

Zoveel volwassenen die merken dat het niet goed voor hen is. Die (te) lang over hun eigen grenzen blijven gaan. En toch verwachten we van kinderen dat zij hetzelfde doen. Jong geleerd is oud gedaan. Vijfdaagse schoolweken, huiswerk. Geen vrij kunnen nemen wanneer je lichaam merkt dat dat nodig is, wánt het is nog geen vakantie. Doorbikkelen tot het vakantie is en dan instorten waardoor het eerste gedeelte van vakantie niet bepaald als vakantie voelt. Óf kort voor de eindstreep ziek worden, omdat je lichaam je wel een halt toe roept wanneer je echt te ver gaat.

Net zoals voor veel volwassenen is voor veel kinderen een fulltime schoolweek veel.

Gelukkig zijn er scholen waar het anders kan. Waar een fulltime schoolweek sowieso al niet uit vijf dagen bestaat, maar uit vier, met bijvoorbeeld een vrije woensdag in het midden. Of een vrije vrijdag, waardoor er een lekker lang weekend ontstaat.

Er komen steeds meer scholen waar (een gedeelte van) de vakanties flexibel zijn. Zo zijn er scholen waar de herfst en voorjaarsvakantie zelf in te delen zijn. En er zijn scholen, zoals die waar wij voor hebben gekozen, waar je helemaal niet meer vastzit aan een bepaald aantal vrije dagen. Ben je moe? Dan neem je vrij, en blijf je niet maar doorgaan. Wil je buiten het hoogseizoen op vakantie? Dan kan dat. Ga je liever twee of drie dagen in de week naar school in plaats van vier? Dan is dat ook oké. Net zoals alleen maar ochtenden of middagen. Dát wat bij de leerling past.

Wanneer je je eigen grenzen mag bewaken, voel je je fijner. Wanneer je goed in je vel zit, kom je beter tot leren. En leren? Dat gebeurt overal. Hebben we dat niet gemerkt met zijn allen, de afgelopen tijd? Goed, het zal vast niet voor iedereen zo gelden. Maar toch. Een hoop ouders en kinderen hebben hun kinderen in de afgelopen Corona-periode zien groeien, juist ook zónder de schoolse omgeving. Met de rust om eigen ritmes en het eigen hart te volgen en wanneer er wel voor schoolse activiteiten werd gekozen (of dat nou eenmaal van school werd verwacht) dat op eigen tempo te mogen doen op de tijden die pasten.

School, en later werk. Het mag onderdeel zijn van het leven, maar niet alles hoeft erom te draaien. Het kan en mag op een manier die bij jou of jullie past. Het liefste doe je iets waar je blij van wordt. Zo kost het je niet alleen maar energie maar krijg je er ook energie voor terug.

Word je blij van een voltijd school- of werkweek? Dan is dat prima. Merk je dat het niet goed voor je is? Dan is het goed om te weten dat er ook andere mogelijkheden zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.