Paardebloemenijsjes

We gingen op paardenbloemenjacht en plukten heel veel paardenbloemen. Daar maakten we siroop van, en met die siroop maakten we ijsjes 💖 Leuk om eens te doen, zeker ook met kinderen!

We maakten twee varianten. Een variant met alleen paardenbloem en een beetje citroen, en een variant met ook nog wat andere ingrediënten zoals thijm en sinaasappel. Ze hebben allebei hun heel eigen smaak.

Paardenbloemsiroop

Voor deze siroop heb je niet veel nodig. Véél paardenbloemen (met zo’n 200 kom je een heel eind). Het plukken duurt trouwens niet heel lang. Paardenbloemen groeien vaak met veel bij elkaar. Opmerking van mijn kindjes: laat wel nog wat staan voor de bijen 😉

Geraspte citroenschil en/of citroensap

Suiker. Ik gebruik zo’n 600 gram suiker per 1 liter water. Sommige recepten gebruiken meer, maar ik vind m zo zoet genoeg. Mocht je m graag zoeter willen of heel lang willen kunnen bewaren, dan kun je meer suiker toevoegen.

Doe de paardenbloemen (zonder de steel!) in een pan en voeg hier de citroen/het citroensap aan toe. Zorg ervoor dat dit mengsel nét onder water staat en kook dit. Laat het mengsel een nacht staan. Zeef het, eventueel met een doek, en kook het mengsel goed door met de suiker.

Doe het hete mengsel in gesteriliseerde flessen en zet deze ondersteboven om ze vacuüm te laten trekken.

Paardenbloemsiroop met kruiden

Hierbij ga je precies hetzelfde te werk als bij het vorige recept, echter voeg je hier bij het koken nog een takje rozemarijn, een takje thijm, de schil van een sinaasappel, een takje lavendel, de zaadjes van een kardemompeul en een takje citroenmelisse aan toe.

Ijsjes

Om er ijsjes van te maken leng je de siroop aan met water en doe je het mengsel en ijsjesvormpjes. Heerlijk fris! En, natuurlijk, kun je er ook gewoon ranja van maken.

Thee

Voor als je de smaak heel lekker vindt maar het niet zoet hoeft te zijn – je kunt hier ook heerlijke thee van maken. Bijvoorbeeld door drie paardenbloemblaadjes en drie paardenbloemen in een glas te doen en te overgieten met heet water. Ook lekker met als toevoeging thijm, rozemarijn, kardemom… je kunt er eindeloos mee variëren én het schijnt heel gezond te zijn.

Veel plezier!

Reacties

  1. Viola Barends zegt:

    Lekkurlekkur, en dat het nog maar heel lang ijsjesweer mag blijven!

  2. Charles zegt:

    Leuk😊🌞

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.