Koekjes

Deze koekjes zijn vrij van geraffineerde suiker, indien gewenst vrij van melk en wij vinden ze SUPER lekker.

Toen mijn oudste dochter nog een peuter was heb ik heel wat geëxperimenteerd. Tot ze naar de peuterspeelzaal ging en daar kennis maakte met koekjes, snoepjes en ranja leefde ze suikervrij, en dat beviel ons goed. We probeerden samen heel wat uit op het gebied van koek, cake en taart. In die tijd was er op internet nog niet zoveel te vinden wat (geraffineerde) suikervrije recepten voor zoetigheden betreft, en ook dit soort kookboeken waren schaars. Dat wat ik vond en we samen bakten maakte mijn dochter dan misschien wel blij, maar mij minder.

Het laatste jaar bak ik steeds vaker suikervrij. Mijn man is gestopt met het eten van geraffineerde suiker maar vindt het wel leuk om op een verjaardag mee te kunnen eten met de taart. Inmiddels heb ik al een hele verzameling recepten voor heerlijke taarten die zowel suiker- als melkvrij zijn. Nu dacht ik – wat ik kan met taart, kan ik vast ook met koekjes! Dus daar begon, jaren nadat ik begon met zoeken naar recepten, een experiment.

Ingrediënten

  • 50 gram havermout
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 gram speltmeel
  • 50 gram Wajang (of roomboter wanneer je wel dierlijke melkproducten gebruikt
  • 150 gram gedroogd fruit (ik gebruikte 50 gram rozijnen en 100 gram medjoul dadels)
  • Evt een eetlepel cacao voor chocolade koekjes
  • Evt naar smaak kun je nog een zoetmiddel zoals honing toevoegen, maar door het gedroogde fruit is het ook al behoorlijk zoet.

Alle ingrediënten mogen samen in een keukenmachine of blender. Ik vind het lekker om niet alles helemaal fijn te malen. De havermout en het gedroogde fruit mogen wat van hun structuur houden, dat geeft een fijne bite.

Alles eenmaal gemengd maak je bolletjes en drukt deze plat met je handen. Je zou er ook vormpjes uit kunnen steken. De koekjes eenmaal op de bakplaat mogen ze in de voorverwarmde oven. Ze hoeven niet lang. 5 a 10 minuten op 180 graden. Ze zijn klaar als ze aan de zijkanten een mooie bruine kleur krijgen. De koekjes zijn dan nog zacht, maar harden uit bij het afkoelen.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *