Kastanjepuree

Vroeger toen ik nog bij mijn moeder woonde gingen we vaak op vakantie naar Frankrijk. Daar kregen we, omdat het vakantie was, elke vakantiedag één ijsje. Toen ik wat ouder werd vond ik ijsjes niet meer zo lekker en koos ik vaak ook andere dingen. Avocado, tomaat met mozzarella, en op een bepaald moment ontdekte ik de kastanjepuree. Een (mier)zoete substantie die in Frankrijk veel wordt gebruikt. Om mee te koken, maar ook bijvoorbeeld voor op brood. Én het werd in tubes verkocht, en zo’n tube, dat werd voor mij een ijsje 😛

Recept

Nu het herfst is zijn er op veel plekken weer allerlei noten te vinden, vaak gewoon in het bos of onder een boom in een park. Ik raapte voor dit recept ongeveer 3 handen vol tamme kastanjes (te herkennen aan dat witte puntje er bovenop, wilde kastanjes zijn rond en voor ons niet lekker). Daarmee vulde ik 3 kleine potjes. Dit recept is niet één van de meeste gezonde, want veel suiker, maar wel erg lekker. En wil je het voor jezelf toch nog een beetje gezond praten, kastanjes bevatten veel gezonde vitaminen en mineralen.

Voor dit recept heb je nodig:
– 1 deel kastanjes, gepeld, evt in stukjes gesneden
– 1 deel water
– 1 deel suiker
– Een klein beetje vanille

Breng het water aan de kook en los daar de suiker en vanille in op. Voeg vervolgens de kastanjes toe en laat 20 tot 30 minuten pruttelen. De kastanjes zijn dan zacht en het vocht mooi bruin en wat stroperig. Let op dat het niet té stroperig wordt, dan ben je op weg om caramel te maken 🙂 Ook lekker maar niet de bedoeling in dit recept.

Stop het geheel in een blender of keukenmachine en pureer tot je een glad geheel hebt.
Deze kastanjepuree is wel een stuk machtiger dan de puree die je in de Franse supermarkt koopt. Wil je echt naar die puree toe, gebruik dan vooral het vocht, dat is een zoete gelei die qua smaak nog het dichtste bij de Franse supermarktpuree in de buurt komt. Ik vind de wat stevigere structuur en de meer aanwezige smaak van de kastanjes juist erg lekker en vulde daar mijn potje mee.

Eet smakelijk 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.