Knutselen – Kabouters maken

Toen mijn kinderen jonger waren gingen we er in de herfst vaak op uit op zoek naar herfstschatten. Deze legden we thuis op een schaal, waarna we er kabouters en paddenstoelen bij maakten van brooddeeg (zoutdeeg).

Recept brooddeeg

Hoewel de naam misschien anders vermoed, is dit deeg niet eetbaar 🙂 of nouja, giftig is het niet, maar wel gewoon héél erg vies.

Je hebt voor een portie brooddeeg nodig:

– 2 kopjes bloem
– 1 kopje zout
– 1 kopje water
– 1 eetlepel olie

Kneed alles goed door elkaar tot een soepel klei-achtig deeg. Wanneer het nog te vochtig is kun je wat bloem toevoegen. Wanneer het te droog is voeg je nog wat water toe. Je kunt voor de zekerheid eerst zo’n 3/4 van het water toevoegen en dan wanneer het deeg nog te droog blijkt langzaam meer van het water toevoegen.

Kaboutertjes

Vorm van een bolletje klei een kegelvorm. Maak de kegel iets platter op de plek waar het gezicht mag komen en kneed eventueel kleine bollingen op de plek van de handen. Je kunt ook nog bollingen maken voor haren of een baard, en de plaats van de buik iets afplatten.

Laat de vormpjes drogen in de oven op 100 C°. Dit duurt wel een tijdje. afhankelijk van de dikte 1 tot 3 uur. Je kunt ze ook aan de lucht laten drogen op een warme en droge plaats.  Reken dan op minimaal een paar dagen tot een week.

Na het drogen kun je de kabouters verven en eventueel aflakken.

Paddestoelen

Neem een bolletje klei en kneed het in een cilindervorm. Neem 1/3e van de cilinder in je hand (de cilinder blijft wel één geheel) en kneed die smaller. Dit is de steel van de paddestoel. Kneed het hoedje van de paddestoel in de gewenste vorm. Druk de paddestoel wanneer hij klaar is nog met de steel op een vlak oppervlak om te zorgen dat hij goed blijft staan.

Laat de paddestoelen drogen in de oven op 100 C°. Dit duurt wel een tijdje. afhankelijk van de dikte 1 tot 3 uur. Je kunt ze ook aan de lucht laten drogen op een warme en droge plaats.  Reken dan op minimaal een paar dagen tot een week.

Na het drogen kun je de paddestoelen verven en eventueel nog aflakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.