Menstruatie – duurzame alternatieven voor tampons en maandverband

Ik hoor het veel om mij heen. Van mensen die bewust én minder bewust in het leven staan. Tampons zijn vervelend en maandverband ook. Tampons voelen dan misschien toch het fijnste, maar tampons uit reguliere winkels zijn veelal gebleekt en dat willen we toch eigenlijk ook weer niet in ons lichaam. Maar, wat dan? Gelukkig zijn er steeds meer alternatieven. Sommigen lijken in gebruik nog best veel op dat wat we al kennen. Anderen zijn misschien een iets grotere verandering. Kijk vooral wat bij je past.

Wasbaar maandverband/inlegkruisjes

Jaren geleden was het enige alternatief dat ik kende voor regulier maandverband of tampons het wasbare maandverband. Persoonlijk vind ik het wel fijn in gebruik voor die dagen waarin je ‘wacht’. Zeker wanneer je een onregelmatige cyclus hebt en je lichaam je vertelt dat er íets aankomt maar je niet weet wanneer kan dit een fijn alternatief zijn voor synthetische inlegkruisjes. Leuk: ze zijn er in allerlei vrolijke kleurtjes en printjes. Wasbaar maandverband koop je bijvoorbeeld hier of hier.

Wasbare tampons

Dit ken ik pas sinds kort. Ze schijnen net zo comfortabel te dragen als wegwerp tampons maar zijn beter voor je lichaam en voor het milieu. Na het dragen kun je ze in een waszakje stoppen en om verkleuringen te voorkomen nog weken in koud water. Daarna kunnen ze met je gewone was mee gewassen worden. Net zoals bij gewone tampons moeten ze voldoende regelmatig vervangen worden in verband met risico op het toxisch shock syndroom. In een bekende witte kleur te koop maar ook met printjes, bijvoorbeeld in deze webwinkel.

Menstruatie cup

Dit vind ik het fijnste alternatief! Één cupje die je de hele menstruatie kunt gebruiken en dat jaren mee gaat. Het is een cupje dat je inbrengt zoals een tampon. Het cupje vangt het menstruatiebloed op. Wanneer het cupje vol is of na maximaal 12  uur spoel je het cupje even om en breng je hem weer in. Na je menstruatie even uitkoken en hij is weer klaar voor de volgende keer. Er is heel veel keuze in menstruatiecups en ook wel wat verschil tussen de cups. Je kunt bijvoorbeeld hier terecht voor het aanschaffen en kopen van een menstruatie cup.

Natuurtampon/Intiem sponsjes

Met deze sponsjes heb ik geen ervaring maar ik kan me voorstellen dat intiemsponsjes ook prettig zijn in gebruik! Natuurlijke zachte sponsjes die zo’n 8 uur kunnen blijven zitten en zo’n zes maanden mee gaan. Er zijn gebleekte en ongebleekte varianten, waarbij ik voor de minst bewerkte en dus ongebleekte variant zou kiezen. Ze zouden ook heel prettig in gebruik zijn bij bijvoorbeeld de sauna en je kunt er ook mee zwemmen. Ze zijn o.a. hier en hier te koop.

Reacties

  1. Annemiek Kamp zegt:

    Uitwasbaar ondergoed dat bloed opvangt van bijv. THINX is ook een fijne optie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *