Basisrecept zalf

Mijn dochter wilde leren hoe zelf zalf te maken. Bij een cursus leerde ik laatst hoe brandnetelzalf te maken. Ik was niet met alle ingrediënten in die zalf even blij, dus zochten dochter en ik samen hoe het ook kon en pasten dat aan onze eigen wensen aan.

Basisrecept

Als basis gebruikten we de volgende ingrediënten:
3 gram bijenwas
30 gram kokosolie
30 gram olijfolie

Je kunt ook andere oliën gebruiken. Wij gebruikten deze oliën omdat ze ontzettend fijn zijn voor een droge en gevoelige huid.

Deze ingrediënten kun je samen in een glazen potje of schaaltje au bain-marie verwarmen. Hierdoor smelten de kokosolie en bijenwas en kun je alles door te roeren goed met elkaar mengen. Eventueel kun je nu ook gedroogde kruiden of etherische olie toevoegen. Wanneer je kiest voor gedroogde kruiden moet het mengsel nog enige tijd au bain-marie verwarmd worden (3 á 4 uur, zorg ervoor dat de olie niet gaat koken!).

Etherische olie

Als je hebt gekozen voor etherische olie, kun je het mengsel nog goed roeren zodat alles goed met elkaar vermengd en het daarna in het (gesteriliseerde) potje gieten waarin je de zalf wil bewaren. Af laten koelen, en je zalf is klaar 🙂

Gedroogde kruiden

Wanneer je gebruik maakt van gedroogde kruiden, zeef je het mengsel na het 3 tot 4 uur verwarmen door een fijne zeef of kaasdoek. Hierna giet je het mengsel in het (gesteriliseerde) potje waarin je het wil bewaren. Geschikte kruiden zijn bijvoorbeeld lavendel, thijm, kamille, goudsbloem en brandnetel, maar je kunt eigenlijk alle kruiden gebruiken die je fijn vindt of waarvan de werking passend is. Belangrijk is wel dat de kruiden gedroogd zijn, anders bevatten ze nog te veel vocht waardoor je zalf sneller bederft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.