Zomer!

Het is zomer! Ik schreef eerder al eens over hoe de seizoenen hier meer afgebakend lijken te zijn dan in Nederland. Waar de lucht tot voor kort nog koel aanvoelde en we nog met regelmaat jassen nodig hadden, hebben we die nu op kunnen ruimen en was het vanochtend voor zevenen al lekker warm. Het is zomer!

Vakantie

Dat betekent ook tijd voor vakantie. De zomervakantie begint hier rond midzomer/Sint Jan (wat hier uitbundig wordt gevierd met gezamenlijk eten en vuren door het hele land), wat vandaag de laatste schooldag maakt. We gaan er even gebruik van maken dat het in Nederland nog geen schoolvakantie is, en daardoor onze familie en vrienden nog niet op vakantie zijn. Morgen vroeg varen we naar Duitsland om eerst even bij mijn broer langs te gaan en dan door te rijden naar Nederland.

We hebben een huisje gehuurd op een vakantiepark waar we het eerder ook al eens heel fijn hebben gehad. We gaan er familie en vrienden bezoeken, maar ook wel gewoon een beetje vakantie hebben. De afgelopen periode was behoorlijk intensief met verhuizen en een schoolritme waar de nodige kilometers voor moesten worden gemaakt.

De taal

Die schoolkilometers hebben trouwens wel hun vruchten afgeworpen. Lianne spreekt nu echt heel goed Deens. Als ze speelt met deensprekende kinderen kletst ze al net zo vlot Deens met hen als dat ze Nederlands spreekt met nederlandssprekende kinderen. Bij ons allemaal begint de taal een beetje te bezinken. Het kan erg vermoeiend zijn om veel Deens te spreken. Of te luisteren vooral. Ik moet nog wel goed opletten wat er wordt gezegd. Maar Engels heb ik eigenlijk niet meer nodig, en dat is fijn! Soms moet ik nog vragen wat er gezegd wordt (“Hvad siger du?”, of gewoon zoals de Denen het zelf zeggen en ook regelmatig aan elkaar vragen “hvad?”), maar dan wordt er langzamer gesproken of iets simpeler en versta ik het toch. Waar de Denen eerst regelmatig overgingen op Engels, gebeurt ook dat nu eigenlijk nooit meer. Toen we hier net woonden was mijn doel om zo goed Deens te leren dat ik niet meer hoefde te vragen of men Engels sprak, dat doel is dus behaald! En nu wil ik nog meer Deens leren, zodat ik alles wat ik wil ook in het Deens kan zeggen zonder nog naar woorden te hoeven zoeken 🙂 Ik ben nog een beetje zoekende naar hoe. Ik mag nog naar de taalschool, maar heb daar nu een tijdje pauze van genomen. Ik merkte dat dat wat ik leerde, ik vooral buiten de school leerde door gewoon maar te praten. Het huis dat we kochten had een goed gevulde boekenkast, dus nu ben ik maar boeken gaan lezen icm een luisterboek van hetzelfde boek. Dat werkt ook heel fijn.

Nieuw paspoort


Wonend in het buitenland kunnen we niet meer zomaar naar de gemeente om een nieuw paspoort aan te vragen. Nu was het tijd om het paspoort van onze oudste te vernieuwen. Daarvoor kunnen we terecht bijvoorbeeld bij een grensgemeente (bijvoorbeeld Venlo), Schiphol of de Nederlandse ambassade in Denemarken. Nu is het zo dat er in Denemarken elk jaar een groot politiek evenement plaatsvindt, en dat evenement vindt plaats op ons eiland! Zodoende kwam ook de ambassade met een pop-up ambassade naar Bornholm. Scheelde ons toch mooi een reisje naar Kopenhagen. Ons evenement is het niet helemaal, maar wel super fijn dat we op deze manier een nieuw paspoort konden regelen. We gingen met een voltooide aanvraag en een goodiebag Nederlandse dingetjes (blije kindjes 🙂 ) terug naar huis.

Glutenvrij op reis

Morgen vroeg op reis, dus. En met allergieën in ons gezin betekent dat een behoorlijke voorbereiding. Zomaar even een restaurant binnenlopen om wat te eten gaat toch vaak mis, en zeker onderweg is de buikpijn die daarop volgt helemaal niet fijn. Oftewel ik ga, nadat ik nu even de tijd heb genomen om lekker in de zon te zitten schrijven, een flinke hoeveelheid eten (quiches, pannenkoekjes, salades, … 🙂 ) voorbereiden, de laatste spullen inpakken en zorgen dat we ons huis morgen opgeruimd en schoon achterlaten.

Fijne zomer!

Liefs!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.