Vreemde mannen in de tuin

Ik werp een blik op het raam en zie dat er mannen door de tuin lopen. Huh? O ja, ze kwamen vandaag voor de riolering. En zo gaat dat blijkbaar hier, wanneer ze iets komen doen voor je. Er wordt niet eerst geklopt (deurkloppers zijn hier heel normaal), maar ze gaan meteen aan de slag. Zo ook met een pakketje; dat wordt gewoon voor je deur achtergelaten. Of zelfs in je hal, als ik de verhalen moet geloven. Want ook het niet op slot doen van je huis is hier heel normaal. Of je auto. Er is een groot vertrouwen in de medemens en dat vertrouwen blijkt over het algemeen – blijkbaar – terecht.

Mannen in de tuin. Terwijl we opstarten, het is niet meer heel vroeg, maar twee jonge dames hebben vandaag lekker uitgeslapen nadat ze gisteravond nog veel te druk waren met spelen om te gaan slapen, kijk ik af en toe wat ze aan het doen zijn. Er waren wat problemen met de riolering van ons huis, die zouden vandaag worden opgelost. Ik zie ze aan de slag gaan buiten, de putdeksel optillen, kijken, nog een rondje lopen. Een tijdje later wordt er dan toch aan de deur geklopt. Ik sta al klaar om ze welkom te heten in het Deens (ja, ik ben aan het oefenen!). Nog voordat ik iets heb kunnen zeggen wordt er al in het Engels tegen me gepraat.

Ik denk dat expats hier met dezelfde uitdagingen te maken hebben als expats in Nederland. Het leren van de taal wordt niet bepaald makkelijk gemaakt. Niet omdat de taal zo gruwelijk moeilijk is, maar vooral omdat men zo goed Engels spreekt dat er vanzelf over wordt gegaan op Engels wanneer blijkt dat de ander weinig Deens spreekt. Ook Denen die niet zo goed Engels spreken schakelen uit vriendelijkheid direct over op hun beste Engels.

Er wordt nog wat gedaan, binnen en buiten. Wat precies? Geen idee. Maar alles werkt nu weer. Dat kwamen ze nog eventjes vertellen, waarna ze weer vetrokken. Geregeld.

De twee jonge dames zijn inmiddels verder gegaan met het spel waar ze vorige avond nauwelijks mee konden stoppen. Voor mij ligt er een was om op te vouwen. Verder tot de orde van de dag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *