Emigreren – de taal

Een tijdje geleden schreef ik al wat over het leren van de taal. Mocht je hier willen wonen dan zou het niet noodzakelijk hoeven zijn om de taal te leren. Veel mensen spreken prima Engels en ook wanneer hun Engels minder goed is spreken ze het uit behulpzaamheid graag. Desalniettemin wordt het wél gewaardeerd wanneer je wel een woordje Deens spreekt of probeert te spreken, en ik vind het ook wel gewoon heel fijn om de taal te leren van een land wat misschien ons thuis wordt.

Nu ik inmiddels zelf een aantal woordjes Deens spreek is het makkelijker om een gesprek in het Deens te houden en niet al vanaf mijn eerste woordjes over te gaan naar Engels. Ook de mensen die ik spreek lijken dat te merken, want ook zij blijven steeds vaker Deens spreken. Wat ik heel leuk vind om te merken is dat ook de mensen die werkelijk geen woord Engels lijken te spreken het toch heel leuk vinden om een gesprek met je aan te gaan. Wanneer ze merken dat mijn Deens nog niet zo goed is gaan ze rustiger praten en zodoende helpen ze mij bij het oefenen van mijn Deens. Veel mensen zijn erg geïnteresseerd in hoe we hier terecht zijn gekomen en waar we vandaan komen. Het lukt al steeds beter om gesprekjes te voeren. Waarbij ik mezelf ook heb aangewend om wanneer ik ze niet begrijp niet meteen te vragen of ze Engels spreken, maar om gewoon aan te geven dat mijn Deens nog niet zo goed is en of ze wat langzamer willen praten.

Ik ben nogal een perfectionist en vond zodoende een taal leren waar ik nog helemaal niets van wist best een beetje spannend. Ook voor de kinderen vond ik het leren van een taal best een beetje spannend. Nog minder dan ik zijn zij het gewend om uit boekjes te leren. Het blijkt echter net zoals veel andere dingen gewoon vanzelf te gaan, door het leven hier te leven en open te staan voor het leren van nieuwe dingen. Niet te bang zijn om fouten te maken, maar gewoon maar te doen (en daarbij ongetwijfeld fouten te maken).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.