Bornholm in een wit jasje

Het was nogal een hectische tijd de afgelopen periode. Na onze periode op het Deense eiland Bornholm afgelopen zomer was het voor ons al snel duidelijk: we wilden terug! En dan niet voor een vakantie, maar om er te wonen. In elk geval voor een tijdje. Dat was het begin van een drukke periode – gesprekken met makelaars om ons huis te verkopen, het klaar maken voor de verkoop, de werkelijke verkoop en het leeghalen van ons huis. In de laatste week van januari was het eindelijk zover: de overdracht. En daarmee voor ons een stukje vrijheid. We konden gaan!

Grenzen

Nu met Corona en alles wat erbij komt kijken was het nog best even spannend of het zou lukken. Het bleek namelijk nogal een grijs gebied. Het kwam erop neer dat we konden proberen de grens over te komen, maar dat het af zou hangen van degene aan de grens of we er wel of niet in zouden komen. We vertrokken in de nacht, waardoor we aan het begin van de dag, zo rond half negen, de Deense grens naderden. Spannend! Het zonnetje scheen, en vol goede moed reden we bij Flensburg de grens over. Zoals bekend kwam er een grenscontrole, waar we een vrolijke agent troffen. Hij stelde wat vragen (wat we kwamen doen? En waarom dan?) en wenste ons veel geluk. We waren binnen! Wat waren we blij!

Ferry

Hierna konden we door naar de ferry die ons naar Bornholm zou brengen. Nu konden we kiezen: via Koge. Dan zouden we in de nacht moeten varen, maar dan hadden we geen grensovergang meer. Of via Ystad, waarbij we Denemarken weer uit zouden rijden en via Zweden naar Bornholm konden met de avondferry. Aangezien dit laatste ons ook aangeraden werd door de politie die ons controleerde bij de grens, besloten we toch maar dat laatste te doen, ook al betekende dat weer een controle wanneer we Bornholm op zouden komen. Dat bleek toch nog een beetje spannend. Het was inmiddels niet meer zonnig maar koud en donker, en er bleek nu toch een stuk strenger te worden gecontroleerd. Maar ook nu: welkom in Denemarken! En zo zitten we hier nu dan, in ons huis in Stenseby. Ik zit in de keuken bij het raam, uitzicht op onze met sneeuw bedekte tuin.

Het huis

Ons tijdelijke huis voelde al heel snel als een thuis! De kindjes vonden allebei binnen no-time de kamers waarvan ze graag wilden dat het hun slaapkamer werd. Tirza had in Nederland een tijdje geleden al een tekening gemaakt van hoe ze wilde dat haar kamer zou zijn: een kamer met houten vloeren en rode muren. En laat er hier nou een kamer zijn met houten vloeren en een rode muur 😊

De tuin is heerlijk! Voor Nederlandse begrippen heel groot. Alle ruimte om te spelen en te ontdekken. De verhuurster van het huis was zo lief om tuinspeelgoed achter te laten, waaronder twee sleeën, die nu geweldig goed van pas komen

We zijn zo blij hier weer te zijn! Het is hier zo mooi en de mensen zijn hier zo lief! Als cadeautje hebben we ook nog eens een flink pak sneeuw gekregen – voor het eerst in een jaar of zes volgens de mensen hier.

De eerste dagen waren nog een beetje improviseren. Het huis dat we gehuurd hebben was maar deels gemeubileerd, maar gelukkig hebben we Ikea. Begin januari hadden we al een grote bestelling geplaatst, welke gisteren is geleverd. En dat is toch wel heel erg fijn. Hebben we allemaal gewoon weer een eigen bed en een eettafel en zo. En ook niet onbelangrijk: Rob heeft zijn werkplek, want hij werkt hier vanuit huis. Vandaag is zijn eerste dag. Het normale leven gaat een beetje beginnen en vormkrijgen.

Landen

Veel hebben we ook nog niet ondernomen. Lekker even landen en bijkomen van de afgelopen hectische tijd. We hebben geschaatst bij mede-eilanders in de achtertuin en zijn verder vooral lekker in en om het huis geweest. Rob werkt vanaf vandaag weer. Morgen willen we het strand opzoeken. Heerlijk om nu zo dichtbij de zee én bossen te zijn! Het dichtstbijzijnde fijne strand ligt zo’n 3 kilometer hier vandaan. Een mooi en enorm bos is zo’n 5 kilometer van ons huis.

Veel liefs uit Denemarken! 😊

Reacties

  1. Viola Barends zegt:

    XXX

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *