Bornholm – Døndalen

Bornholm is niet zo groot. Voor de beeldvorming: ongeveer twee keer zo groot als Texel. De natuur is heel divers en nooit ver weg. Natuurlijk is er de kustlijn, met zachte zandstranden in het zuiden en rotsachtig en met kliffen in het noorden. Daarnaast zijn er bossen. En niet heel uitzonderlijk is het om vanaf het bos zomaar ineens bij de zee te zijn.

Vandaag hebben we gewandeld in de Døndalen vallei – een gebied waarin de langste waterval van Denemarken stroomt! 🙂 We hadden ons niet heel erg goed ingelezen. In de zomer waren we al langs wat plekken gekomen waar soms watervallen zijn, maar die stonden toen allemaal droog. We hadden zin om nu eindelijk eens een waterval te zien – genoeg water nu de sneeuw overal aan het smelten is/gesmolten is. Dus, daar gingen we, naar de waterval.

Døndalen ligt wat Noordelijk en daarmee in het wat ruigere deel van het eiland. Ik vind het daar prachtig! Nou ja, ik vind eigenlijk zoveel plekken hier prachtig. Maar het Noordelijke deel heeft wat natuur betreft toch wel mijn voorkeur. Wanneer je aan komt rijden zie je de zee al steeds dichterbij komen, maar dat was niet waar onze wandeling begon.

De Døndalen vallei is een bossig gebied met allerlei stroompjes, veel rotsen en hoge bomen. Paden die overduidelijk bedoeld zijn als paden en paden die in de loop der tijd zijn gecreëerd door nieuwsgierige wandelaars. Bruggetjes die over water leiden, maar ook omgevallen boomstammen die daartoe dienst kunnen doen. Het is er ontzettend mooi en een heus paradijs voor wie van klimmen en ontdekken houdt.

Via de paadjes en boomstammen wandelden we naar de waterval. Daarna kun je omkeren, dan heb je een korte wandeling gehad. Ook leuk is om vanaf de waterval nog naar boven te klimmen en daar nog wat van het gebied te ontdekken en zo een wat langere wandeling te maken. Wij gingen naar boven, vervolgens via een helling en het volgen van een klein stroompje weer naar beneden. Wanneer je terugloopt van de waterval kun je het water over via een brug en een trap op naar een uitzichtpunt. Als je vanaf daar naar rechts gaat en het pad volgt richting de zee kom je uit bij de kust. Een kust waarbij bleek hoe snel je went aan het nemen van een duik in de zee na een fijne wandeling, want ik miste mijn handdoek. Dan maar met mijn voeten in het water 🙂

Het was een prachtig strand met stenen en rotsen, een mooie afsluiting van een heerlijke wandeling. Via het tunneltje onder de weg door en dan naar links kom je weer terug bij de parkeerplaats.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.