Boodschappen doen

Boodschappen doen heet duur te zijn in Scandinavië. Het wordt dan ook vaak genoemd als één van de dingen om rekening mee te houden wanneer je naar een Scandinavisch land gaat, en dat het boodschappen doen het hier zijn zo ongelooflijk duur maakt.

Nu waren we het daar toen we hier in de zomer waren al niet helemaal mee eens. Het viel ons toen namelijk al op dat een heel groot deel van het assortiment van reguliere supermarkten ‘økologisk’ oftewel biologisch is. Daarvoor betaal je dan misschien iets meer dan voor de niet biologische variant in Nederland, maar veel minder dan voor producten in Nederland van vergelijkbare kwaliteit.

Neem bijvoorbeeld sinaasappels: voor 1kg biologische sinaasappels betaal je bij Hofweb (bio) €2.69. Hier betaal je voor een kilo biologische sinaasappels omgerekend €1.61. Dat is 10 cent meer dan voor een kilo niet biologische sinaasappels van Picnic. En zo zie je dat verschil in heel veel producten. Voor een kilo biologische appels betaal je bijvoorbeeld iets meer dan een euro. Zuivel en vlees zijn hier wel wat duurder dan in Nederland, soms biologisch, vaak lokaal.

Het is voor ons nu af en toe nog wat zoeken in supermarkten, zeker met de nodige allergieën waar we ook rekening mee hebben te houden. Deze week hebben we voor het eerst online boodschappen gedaan (veel rustiger alle etiketten lezen, en je wanen in een corona-vrije wereld wanneer je de winkels mijdt) en zijn we onder aan de streep ongeveer hetzelfde kwijt als voor een week boodschappen doen in Nederland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.