Boeken, Verwonderwereld

De Beer en de Nachtegaal – een sprookje voor volwassenen

Houden jullie ook zo van verhalen? Ik ben er dol op. Sprookjesachtige verhalen over vervlogen tijden. Ik lees graag en veel, maar vaak zijn dat toch informatieve boeken. Dat terwijl het ook zo heerlijk kan zijn om je onder te dompelen in een mooi verhaal. Dekentje erbij, een kopje thee, en even op reis naar die andere wereld.

De Beer en de Nachtegaal speelt zich af in het Rusland van vroeger. Een kleine gemeenschap, diep verscholen in het bos. Daar wordt de kleine Vasja geboren. Zoals haar moeder al had gevoeld toen Vasja nog in haar buik zat, is Vasja anders dan de andere kinderen uit het dorp. Ze blijkt speciale gaven te hebben, net zoals haar oma welke al lang voor Vasja’s geboorte stierf. Haar moeder sterft in het kraambed en Vasja groeit op met haar vader, haar zus, haar broers en haar min, de oude Doenja.

In de koude Russische winters vertelt Doenja vaak verhalen bij de kachel, waarbij de hele familie zich om haar heen nestelt. In haar verhalen verschijnen mysterieuze wezens van vroeger. Vasja blijkt al deze wezens niet alleen te kennen uit Doenja’s verhalen, maar ziet ze ook in het echt. De Domovoi uit de kachel, de Roesalka in het water, de Vasila die zich over de paarden ontfermt en later ook Morozko, de wintervorst.

Vasja komt er al jong achter dat het zien van deze wezens, demonen, laat staan het communiceren hiermee, niet alledaags is. Ze houdt het goed verborgen voor de rest van de wereld. Ze leeft een vredig leven, waarbij ze haar eigen pad op eigen wijze bewandelt.

Op een dag hertrouwt haar vader met Anna. Ook Anna ziet de demonen, maar ervaar ze in tegenstelling tot Vasja als beangstigend. Met de komst van ook nog een nieuwe priester verandert voor Vasja alles.

Een prachtig en meeslepend verhaal waarbij ik enerzijds niet kon wachten tot het einde, benieuwd hoe het af zou lopen, maar anderzijds op zag tegen het einde omdat het jammer is wanneer zo’n mooi verhaal stopt. Gelukkig is dit boek een onderdeel van een trilogie, dus er wachten nog twee delen op me 🙂

Mocht je net zoals ik houden van sprookjes en magische verhalen, dan kan ik dit boek van harte aanbevelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *